Fogápolás

Fogápolásról bővebben

A fogápolás nagyon fontos dolog. Fogainkat mindig használjuk. A fogakra szükség van. A rossz fogakat a foghúzás után, lehet pótolni, azonban nem mindegy, hogy a saját fogaink meddig szolgálnak bennünket. A következő sorokban szeretnénk rávilágítani egy pár fontos dologra, amely a fogápolással kapcsolatos, pontosabban a helyes fogápolással. ha figyelembe vesszük a következő dolgokat, akkor valószínűleg tovább fogjuk használni saját fogainkat.
Egy néhány tévhit a fogápolással kapcsolatosan! “Az egészséges vagy nem egészséges fogak örökletesek, ez ellen nem tehetünk semmit” Ez így nem igaz. Mindenki a saját fogai állapotáért felelős, de van egy dolog, ami ellen nem tudunk tenni, ez a fog szuvasodása. Fogaink romlásának folyamata attól függ, hogy mit teszünk meg érte, hogy ne romoljanak el. Hiába örököl valaki jó fogakat, ha nem rendelkezünk természetes fogápolási szokásokkal.
“A tejfogakat nem kell ápolni” Ez sem igaz. A tejfogakat rendszeres kell ápolni. Mert ha a tejfogak hamar elromlanak, akkor a későbbi fogak fejlődése valószínűleg nem megfelelő lesz. A fogak elromlásuk után nem elsősorban esztétikai jellegű problémát jelentenek. Hogy rendesen tudjuk a hangokat képezni és beszélni nagy szükség van az ápolt, rendezett fogsorra, sőt az evéshez is nagy szükség van rájuk.

“A fogkefét kicserélni csak akkor kell, ha szétáll a sörtéje”. Ha a régi fogkefénk még ránézésre jó állapotban van, akkor is ajánlott kéthavonta kicserélni. Mert egyes kutatások szerint a fogkefék sörtéinek tisztító hatása két hónap után már jóval kisebb, mint azelőtt.
“A fogfehérítés nem ártalmas” De ha belegondolunk, akkor ez is kémiai szer. A fogban található idegek károsodhatnak, amikor a kis résekbe bekerül a fehérítő anyag fogfehérítés közben. De a fogfehérítés után az eredeti és a már saját fogak színe is eltérhet. Ez sem lehet túl szép látvány. S mindezek ellenére a hatás nem is végleges, mindössze egy fél évig tarthat.
“A rendes fogmosás azt jelenti, hogy alaposan átdörzsöljük fogainkat! Hát ennek pont az ellenkezője igaz. Ha nagyon dörzsöljük a fogakat, akkor a fogzománcot megsérthetjük, s az nagyon el fog kopni. Ezek mellett a fogínyünket is megsérthetjük, s fertőző betegségeket is elkaphatunk.
“Fogmosást megoldhatjuk egy rágógumival”. Ez is egy tévhit. A rágógumi segíthet abban, hogy egészségesek maradjanak a fogaink, de a fogmosást nem helyettesítheti.
“A fluoridnak nincs jelentősége”. Ez sem igaz. A fluoridnak nagy jelentősége van a fogak védelmében. Megvédi a fogzománcot, s segít abban, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el a szájban. Megvédi a fogak külső felszínét, s abban is a segítségünkre van, hogy a fogaink ne szuvasodjanak el. Próbáljuk jódozott sót használni. Használatával elegendő mennyiségű fluorid kerülhet a szervezetünkbe.

Hogy milyen az ideális fogkefe?

Hát erről megoszlóak a vélemények. Bármilyen legyen is a fogkefénk, a lényeg az, hogy használjuk rendszeresen. A fog egészségének megőrzése érdekében a fogmosást nem szabad elfelejteni. Legalább napi két alkalommal, reggel és este kell fogat mosni. Természetesen az lenne a legjobb, ha minden evés után fogat mosnánk, de hát tudjuk azt, hogy ez néha betarthatatlan. Ha mossuk a fogainkat, arra ügyeljünk közben, hogy legalább 3 percen keresztül tegyük azt. Manapság már van arra lehetőség, hogy kiválasszuk a megfelelő fogkefét. Igyekezzünk minél kisebb fejű fogkefét beszerezni, amelyen egyforma hosszúságúak a sörték, sűrűn vannak elhelyezkedve. Ilyen fogkefékkel könnyebb a fogmosás. Ha kemény sörtéjű fogkefét választunk, azzal a fogínyünket felsérthetjük. A fogkeféket általában két-három hónap után le kell cserélni, mert addigra már elkopnak.

Milyen a helyes fogmosás?

Igyekezzünk, hogy az összes fogunk felületét megtisztítsuk. Igyekezzünk figyelembe venni azt, hogy a fogak közötti réseket is meg kell tisztítani, mert ezeken a helyeken képződik a lepedék. Ügyeljünk arra is, hogy a hátsó fogainkat is jól megtisztítsuk, mert itt is felgyülemlik a lepedék. A fogínyünkre vigyázni kell, hogy fel ne sértsük a fogkefével. Ha keresztirányban mossuk fogainkat, akkor a fogzománcot is megsérthetjük. Ha erősen nyomjuk a kefét a fogainkhoz, akkor ilyen esetben is sérülhet a zománc. A réseket, ha nem tudjuk alaposan kitisztítani, akkor használjunk fogselymet. De napjainkban már kapható kimondottan a fogkő eltávolítására szolgáló kefe is. Használhatunk különböző szájfertőtlenítő szereket is. Ezek gátolják a baktériumok megjelenését a szájban. Hogy megfelelően tisztítottuk e meg a fogainkat, az könnyen kiderül a festő tabletta elrágásával. A tabletta elszíneződik, ha nem jól mostuk ki a fogainkat. Ha fogaink elromlanak, az több szempontból is rossz lehet számunkra. Nem tudunk majd megfelelően enni, sőt a rossz lehelet is társulni fog hozzá. A fogaknak nem csak az a feladatuk, hogy megrágjuk az ételt. Ha elromlanak, az a fizikai és mentális egészségünkre is hatással lehet. Ha nem rágjuk meg megfelelően az ennivalót, az pedig a gyomrunknak okoz nehézséget. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb probléma a fogakkal kapcsolatban. A baktériumok a szájban megtalálhatóak. Amennyiben ezek a baktériumok összekeverednek a nyállal és a benne található fehérjékkel, akkor kialakulhat a lepedék. A lepedék lerakódik a fogzománcra. Annál több baktérium található a szájban, minél több édes élelmiszert fogyasztunk, tudniillik a baktériumok a cukorból táplálkoznak. A baktérium termeli majd ki a savat, amely a fogzománc károsodáshoz vezethet. A fogszuvasodás eleinte nem észrevehető. Legelső tünete, mondhatjuk azt, hogy a fog egyre érzékenyebbé válik. Egyre jobban fáj, ha túl meleget, vagy ha túl hideget eszünk vagy iszunk. Ha kialakult a lyuk, akkor az egyre nagyobb lesz. Sőt ehhez a gyulladás és a fájdalomérzés is társul, sőt néha még láz is jelentkezhet. Ezért fontos az, hogy mindig eljárjunk a fogorvoshoz. A rendelők meglátogatásával ezek a dolgok elkerülhetőek, vagy éppen időben észrevehetőek. Mindig jobb a bajt megelőzni. Ha kicsi a lyuk a fogainkban, azt még egyszerűen csak betömik. A tömés nem fog kiválni ugyanolyan színű lesz, mint a fog. Ha már nagyobb a baj, vagyis a fog egy része is már megbetegedett, akkor már a fog beteg részét is el kell távolítani. A tömések több féle anyagból készülhetnek. Ha már túl nagy a lyuk és az a fog belsejét is elérte, akkor már gyökérkezelésre van szükség. Általában ezeket a beavatkozásokat helyi érzéstelenítés alkalmazásával végzik, helyi zsibbasztást alkalmaznak. De mindezeket megelőzhetjük.

Legelső sorban úgy, hogy ezeket a problémákat okozó baktériumokat eltávolítjuk a fogainkról. Igyekezzünk mindig idejében fogat mosni. Este ne feküdjünk le fogmosás nélkül. A szánkat mindig igyekezzünk tisztán tartani. A napi kétszeri fogmosást pedig csakis puha sörtéjű fogkefével végezzük. Mindig fluorid tartalmú fogkrémet használjunk. Ügyelni kell mindezek mellett arra is, hogy minél kevesebb cukortartalmú ételt fogyasszunk. Ha édességet eszünk, akkor igyekezzünk utána kiöblíteni a szánkat.

A fogak rendellenességei:

Ha fejlődési rendellenességről van szó, akkor arra is számítani kell az adott esetben, hogy az a fogak elvesztésével is társul. A fogak rendellenességei általában a génekkel együtt öröklődnek, úgy mint más betegségek, stb. A következő sorokban a leggyakoribb fog rendellenességről lesz szó.
Számbeli eltérés Hyperodontia, jelentése szám feletti. Leggyakrabban még gyermekkorban kialakul. gyakorta a csontfogakkal történik meg, a tejfogak esetén inkább ritkábban.
Anodontia, Hypodontia Ennek jellemzője a hiányzó fog. Ez egy olyan betegség, amely során egy fog vagy fogcsoport hiányzik. Ezt úgy szokták megoldani, hogy pótfogakkal pótolják egy fogászati eljárás során. De nemcsak a fogaknak, hanem a fogzománcnak is lehetnek fejlődési rendellenességei. Hypoplasiásnak nevezzük azt, amikor nem szabályos a fogzománc mennyisége a fogakon. Ilyen rendellenességet okozhat például a tetraciklin. Fog rendellenességet okozhat még a D vitamin hiánya is. Ilyen esetekben a fogzománc bizonyos részei elmeszesednek.

Fluorózisnak nevezzük azt a rendellenességet, amikor a fogak fejlődése alatt nagy mennyiségű fluor képződik. Ha ez enyhe mértékben történik meg, akkor a fogfelszínen fehér foltos fogfelszín alakul ki, ha viszont nagyobb mértékben következik be, akkor a fogak besárgulnak és hajlamosak lesznek a törésre és a megkopásra. A Hypocalcificatio olyan rendellenesség, amikor a fogzománcon semmi nem látszik, de ezzel ellenben rossz minőségű. Ez szintén örökölhető, de sok esetben a környezeti hatások is alakíthatják a létrejöttét. A szénsavas italok és a citrusgyümölcsök is lehetnek okai a kialakulásának. A fejlődési rendellenességek mellett az alakjuk és a formájuk is lehet eltérő a fogaknak.
Macrodontia- esetén a fogak a kelleténél nagyobbakra nőhetnek.

Microdontia- esetén pedig a fogak a megszokottnál kisebbekre nőnek. Ezeken kívül még ismert az ikerfog, valamint a Fusio dentium, vagyis a fogak összeolvadása.
Concretio dentinum- ez már az ép fogak esetén fordul elő. Ilyen esetben a szomszéd fogakhoz cementtel kapcsolódik az adott fog. Még ismert olyan betegség, amikor a foggyökérzet nő össze, valamint különböző fogágy betegségek is ismertek. A fogágy betegség során bakteriális fertőzés lép fel. A fertőzés elpusztítja a fogakat is. Ez nem kell szem elől tévesztenünk, a tüneteket figyelembe kell venni.