Fogápolás

A testdíszítésről bővebben

Nagyon sokan hódolnak annak a divatnak, hogy díszítik a testüket. Ez egy különálló műfaj, amely már az ősidők óta létezik. Nagyon sokan díszítik, színesítik magukat különböző módon és más-más módszerekkel. Vannak olyanok, akik az egyszerű ékszerviseléseken kívül mást is felhasználnak külsejük hangsúlyozására. A tetoválások és piercingek már esztétikai beavatkozásnak számítanak. Nagyon sok ember számára ismeretlen az a tény, hogy a fogak, ugyanúgy, mint más testrészek díszíthetőek saját ízlés szerint. Ezek a beavatkozások nem roncsolják a fogat, egyszerűen és gyorsan elvégezhetőek, és mellesleg nem jár fájdalommal. A mai modern kornak köszönhetően ezek a beavatkozások már a legfejlettebb technikákkal történnek orvosilag ellenőrzött anyagokkal. A fogékszerek készülhetnek aranyból, ezüstből vagy éppen más drágakövekből. A fogékszerek egyedi megrendelésre is elkészíthetőek, csak a fantáziánk szabja meg a határt.

A fogdíszítés története egészen a maják világához vezethető vissza. A maják észak- és dél-Amerika területein éltek, nagyon fejlett kultúrával rendelkeztek. Az ásatások során fényt derült arra, hogy ők már mesterei voltak a fogékszerek készítésének. A maja nép története mindmáig rejtély a kutatók számára. A fejlett civilizációjukat, majd hirtelen eltűnésüket még sok titok övezi. Nagyon fejlett építészeti technikával rendelkeztek. Kultúrájuk egészen i.e. 2400-ig vezethető vissza. A fogak díszítésével nemcsak a maják foglalkoztak, más népeknél is ismeretes volt. A maják a fogaikat megcsonkították. Ezt onnan tudják a tudósok, hogy előkerült egy megcsonkított foggyűjtemény Kolumbusz idejéből. Ebben a gyűjteményben, közel 1200darab megcsonkított fog szerepelt.

A megcsonkított fogak alapján megállapítható, hogy a csonkítás során három módszert használtak a maják:

Ezt a három módszert használták a fogreszeléssel együtt, a fogakba lyukakat fúrtak, s azt különböző kőalapanyagokkal tömték be. A feltárt leletek alapján megállapítható hogy a lereszelés és a csiszolás volt a két első olyan technika, amelyet használtak a fogak formájának és külsejének a megváltoztatására. A fogreszeléssel a nők foglalkoztak legjobban. Volt olyan eset, amikor a fogakat háromszög alakúra reszelték le. Általában a metszőfogakat és a szemfogakat reszelték. A maják a mesterei voltak a kemény anyagok megmunkálásának. A fogcsiszolás a kőeszközökkel történt. A betömött kőanyagok valószínűleg nagyon fájdalmas úton kerültek be a fogakba. A maják a fogaikat leggyakrabban úgy alakították, hogy az alakjuk megfeleljen az Ik formának. Náluk ez egy szimbólum volt, ami általában a levegőt és a lélegzetet jelentette.

Ismeretes technika volt a fogak drágakövekkel való díszítése. A felső és az alsó fogak lapját fúrták meg, s egyúttal reszelték is. De hogy hogyan is fúrták meg a fogakat, az mindmáig rejtély. A tudósok szerint két technika volt ismert: kemény kőből készült csövecskékkel fúrták meg a fogakat, közben adagolták a csiszolóport. A másik technika valószínűleg az volt, hogy a vékony állati csontokat használták a furásra, amelyet előzőleg a tűzzel tettek keményebbé.